Γρίπη H1N1 (τύπου Α)

Τι είναι η γρίπη από τον ιό H1N1;
Είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήµατος που προσβάλλει τους χοίρους. Προκαλείται από τον ιό της γρίπης, τύπου Α Η1Ν1. Ο νέος ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που επηρεάζει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια από ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε ένα συνδυασµό που δεν είχε εµφανιστεί ποτέ έως τώρα. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και η νόσηση έχει περιγραφεί ως πολύ σοβαρή σε κάποιες περιπτώσεις. Η µετάδοση του ιού γίνεται µε τον ίδιο τρόπο όπως η γρίπη.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Είναι παρόµοια µε της εποχικής γρίπης δηλαδή αιφνίδια έναρξη πυρετού και συµπτώµατα από το αναπνευστικό σύστηµα (βήχας, καταρροή, πονόλαιµος, πόνος στους µυς, πονοκέφαλος), ενώ µπορεί να παρουσιαστούν και άλλα συµπτώµατα, όπως ρίγη, αίσθηµα κόπωσης, διάρροια και έµετοι, κ.λ.π. Σε µερικές περιπτώσεις, παρατηρείται σοβαρή νόσηση σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που µολύνονται µε τον ιό.

Πώς µολύνονται οι άνθρωποι µε το νέο ιό της γρίπης Α(Η1Ν1);
Οι άνθρωποι µολύνονται µε τον ιό µε τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο µέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός µπορεί να µεταδοθεί και έµµεσα, όταν τα µολυσµένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες που µπορεί στη συνέχεια να µεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους που τις ακουµπούν και, στη συνέχεια, ακουµπούν τη µύτη ή το στόµα τους.

Περίοδος επώασης και περίοδος µεταδοτικότητας
Οι µελέτες που διεξάγονται δείχνουν ότι η περίοδος επώασης είναι µεταξύ 1 και 7 ηµερών. ∆ηλαδή, από τη στιγµή που ο ιός θα εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισµό, τα συµπτώµατα θα ξεκινήσουν κάποια στιγµή µεταξύ της επόµενης ηµέρας και 7 ηµερών αργότερα. Ο ιός µεταδίδεται από νοσούντες ανθρώπους, κυρίως όσο έχουν συµπτώµατα, αλλά
µπορεί και έως 7 ηµέρες από την έναρξη των συµπτωµάτων τους, προκειµένου για ενήλικες, και ενδεχοµένως περισσότερο, προκειµένου για παιδιά.

∆ΙΑΓΝΩΣΗ
Λήψη ιστορικού και συµπληρωµατικές εξετάσεις που τεκµηριώνουν την ύπαρξη του ιού σε υγρά ή φλέγµατα που λαµβάνονται από τον ασθενή. Ο ιός αποβάλλεται για διάστηµα έως 7 ηµέρες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Συµπτωµατική αγωγή.
Αντιικά φάρµακα που συστήνει ο θεράπων ιατρός
∆ύο εµβόλια κατά της γρίπης από το νέο ιό Α(Η1Ν1) κυκλοφορούν στην Ελλάδα: το Focetria© (Novartis) και το Pandemrix© (GlaxoSmithKline).

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει συµπτώµατα γρίπης
Για να προστατεύσει τόσο τον εαυτό του όσο και τους άλλους:
– όσο έχει κάποιος συµπτώµατα, να παραµένει µακριά από άλλους
– να µην πηγαίνει δουλειά ή σχολείο για όσο έχει συµπτώµατα
– να αποφεύγει τις µαζικές συγκεντρώσεις
– να καλύπτει τη µύτη και το στόµα του όταν βήχει ή φτερνίζεται
– να πετάει το χαρτοµάντιλο µε το οποίο σκούπισε το πρόσωπό του στα σκουπίδια µετά τη χρήση του
– να πλένει συχνά τα χέρια του µε νερό και σαπούνι. Μαντηλάκια µε
οινόπνευµα µπορεί επίσης να βοηθούν
– να αποφεύγει να ακουµπάει τα µάτια, τη µύτη και το στόµα του

Πληθυσµιακές οµάδες που είναι πιθανότερο να νοσήσουν βαριά, αν νοσήσουν

Ένα µικρό ποσοστό των ανθρώπων που εκδηλώνουν συµπτώµατα της νέας γρίπης αναµένεται να νοσήσει βαριά: περίπου 2-3 στους 1.000 µπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Από αυτούς που αναπτύσσουν συµπτώµατα, 1 στα 10.000 ή 20.000 µπορεί να πεθάνει. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς µε νέα γρίπη που πέθαναν στην Ευρώπη έως τώρα ανήκαν σε µία από τις παρακάτω κατηγορίες:
– άνθρωποι µε χρόνια νοσήµατα όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ή καταστάσεις που δυσχεραίνουν την αναπνοή, όπως η παχυσαρκία
– έγκυες γυναίκες
– παιδιά κυρίως κάτω των 2 ετών.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισµός Φαρµάκων (ΕΜΕΑ) έχει συστήσει ότι οι έγκυες γυναίκες µπορούν να λαµβάνουν οσελταµιβίρη.
Περίπου 20% των θανάτων αφορούν σε κατά τα άλλα υγιή άτοµα.

Τρόποι προστασίας από τη νόσο;
 Τακτικό και σχολαστικό πλύσιµο των χεριών –και όχι απλώς τοποθετώντας τα
κάτω από τρεχούµενο νερό βρύσης. Χρειάζεται πλύσιµο τουλάχιστον 20
δευτερολέπτων
 ∆ιατήρηση καλής φυσικής κατάστασης. Να κοιµάστε αρκετά, να διαχειρίζεστε το άγχος σας,  να γυµνάζεστε, να καταναλώνετε πολλά υγρά και να τρώτε υγιεινά,

 Αποφυγή στενών επαφών µε άτοµα που έχουν συµπτώµατα γρίπης

 Αποφυγή συναθροίσεων
 Αποφεύγετε να ακουµπάτε επιφάνειες που µπορεί να έχουν µολυνθεί µε τον ιό της γρίπης
 Αποφεύγετε να ακουµπάτε τη µύτη και τα µάτια σας.

Ποιες επιφάνειες είναι πιθανότερο να είναι πηγές µόλυνσης;
Ο ιός µπορεί να µεταδοθεί όταν κάποιος ακουµπήσει µια µολυσµένη επιφάνεια και, στη συνέχεια, ακουµπήσει τα µάτια, τη µύτη ή το στόµα του. Σταγονίδια που φέρουν τον ιό εκτοξεύονται από το στόµα και τη µύτη των νοσούντων ατόµων και ταξιδεύουν µέσω του αέρα. Αυτά µπορεί µετά να βρεθούν σε βιβλία, τραπέζια, χερούλια από πόρτες κ.τ.λ. και να προκαλέσουν νόσηση σε υγιές άτοµο όταν έρθουν σε επαφή µε τα µάτια, τη µύτη ή το στόµα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός µπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες επιφάνειες για 2-8 ώρες. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σηµαντικό να διατηρούνται καθαρά τα κοµοδίνα και οι επιφάνειες στο µπάνιο και στην κουζίνα µε τη χρήση απολυµαντικών ουσιών, σύµφωνα µε το υλικό κατασκευής της κάθε επιφάνειας.

Πώς µπορώ να αποφύγω τη διασπορά ιών όταν είµαι άρρωστος;
– Περιορίστε την επαφή µε άλλα άτοµα όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην πηγαίνετε σχολείο ή δουλειά για 7 ηµέρες από την έναρξη των συµπτωµάτων ή µέχρι να υποχωρήσουν τα συµπτώµατά σας,
– Καλύπτετε τη µύτη και το στόµα σας µε ένα χαρτοµάντιλο όποτε βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το χαρτοµάντιλο στο καλάθι των αχρήστων µετά τη χρήση του και πλύνετε τα χέρια σας,
– Πλένετε τα χέρια σας συχνά και νερό και σαπούνι, κυρίως µετά από βήχα ή πταρµό. Τα υγρά καθαρισµού µε βάση το οινόπνευµα είναι επίσης αποτελεσµατικά.

Ποια είναι η καλύτερη τεχνική πλυσίµατος των χεριών για την αποφυγή νόσησης;
Πλένετε τα χέρια σας µε νερό και σαπούνι ή καθαρίζετέ τα µε υγρά µε βάση το
οινόπνευµα. Το πλύσιµο των χεριών µε ζεστό νερό και σαπούνι πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Όταν το νερό ή/και το σαπούνι δεν είναι διαθέσιµα,
µπορούν να χρησιµοποιηθούν καθαριστικά µαντήλια µιας χρήσης µε βάση το οινόπνευµα ή τζελ καθαρισµού. Αν χρησιµοποιείτε τζελ, τρίβετε τα χέρια σας µέχρι να απορροφηθεί το τζελ. Τα τζελ δεν χρειάζονται νερό.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει προσβληθεί από την Νέα Γρίπη τα άτοµα του περιβάλλοντος οφείλουν :
– να αποφεύγουν την επαφή µαζί του (για να µην προσβληθούν και αυτοί)
– ο ασθενής δεν πρέπει να πάει στην εργασία του, στο σχολείο για να µην µεταδώσει τη νόσο
– όταν βήχει ή φταρνίζεται καλύπτει το στόµα και τη µύτη µε χαρτοµάντιλο και το πετά αµέσως στα σκουπίδια (προστατεύει τους υπόλοιπους)
– Πλύσιµο συχνό των χεριών (ιδίως µετά από βήχα ή φτάρνισµα). Αλκοολούχα  διαλύµατα για τον καθαρισµό των χεριών είναι επίσης αποτελεσµατικά
– Αποφεύγουµε να ακουµπάµε µάτια, µύτη ή το στόµα µε τα χέρια
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 
ΚΕΕΛΠΝΟ (ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΙ∆ΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ)