Αρθρογράφος : Αθανάσιος Νταβέλος, Ειδικός Ιατρός Εργασίας
Το άγχος επηρεάζει σχεδόν έναν στους τέσσερεις εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα αναφερόμενο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με μελέτες, ποσοστό από 50% έως 60% του συνόλου των χαμένων εργάσιμων ημερών σχετίζονται με αυτό ενώ το 2002 υπολογίστηκε ότι το ετήσιο οικονομικό κόστος του εργασιακού άγχους (ΕΑ) στην ΕΕ των 15 ανήλθε στα 20 δισ. Ευρώ. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από ΕΑ είναι πιθανό να αυξηθεί μιας και ολοένα και περισσότεροι είναι οι άνθρωποι που επηρεάζονται από το ΕΑ για τους εξής λόγους:
- Αλλαγές στο σχεδιασμό, στην οργάνωση και στη διαχείριση της εργασίας
- Επισφαλείς συμβάσεις εργασίας
- Εργασιακή ανασφάλεια
- Αύξηση του φόρτου εργασίας και των ρυθμών εργασίας
- Υψηλές συναισθηματικές απαιτήσεις από τους εργαζομένους
- Βία και ψυχολογική παρενόχληση
- Ανισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Οι άνθρωποι νιώθουν άγχος όταν αντιλαμβάνονται έλλειψη ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων που αντιμετωπίζουν και των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους για να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. Το άγχος μετατρέπεται σε κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία όταν παρατείνεται. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικά και σωματικά προβλήματα υγείας, να απειλήσει την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και να συμβάλει στην εμφάνιση άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εργασία, όπως οι μυοσκελετικές παθήσεις. Συνολικά επομένως μπορεί το ΕΑ να επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων
Οι κυριότερες επιπτώσεις του εργασιακού άγχους μπορεί να ταξινομηθούν ως εξής :
Σε επίπεδο επιχείρησης:
- παρατεταμένες απουσίες από την εργασία
- σημαντική απώλεια προσωπικού
- προβλήματα πειθαρχίας
- βία και ψυχολογική παρενόχληση
- μειωμένη παραγωγικότητα
- σφάλματα και ατυχήματα
- αυξημένες δαπάνες για αποζημίωση ή υγειονομική
περίθαλψη
Σε ατομικό επίπεδο:
- συναισθηματικές αντιδράσεις (οξυθυμία, ανησυχία, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, υποχονδρία, αποξένωση, επαγγελματική εξουθένωση, προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις)
- γνωστικές αντιδράσεις (δυσκολία στη συγκέντρωση, στην ανάκληση στη μνήμη, στην εκμάθηση νέων πραγμάτων, στη λήψη αποφάσεων)
- προβλήματα συμπεριφοράς (κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, οινοπνευματωδών και καπνού, καταστρπτική συμπεριφορά)
- παθοφυσιολογικές αντιδράσεις (προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, μειωμένη ανοσία, πεπτικό έλκος, καρδιακά προβλήματα, υπέρταση).
Πηγή :
http://osha.europa.eu/topics/stress